% 19 Ham Protein 2700 kcal metabolik enerji içeren bu ürün kültür ırkı süt sığırlarından üreticilerin daha fazla ka- zanmasını sağlayan bir yemdir.
KULLANIM ŞEKLİ
-OYALI SÜT YEM’i ilk defa veriliyor ise 12 gün alıştırılarak verilebilir.
-Doğum sonrası problem yaşamamak için doğumdan 15 gün önce - OYALI SÜT YEM’ine başlanmalıdır.
-Süt verimi orta ve yüksek olan süt sığırlarına verilmelidir. -Kaliteli kab yem ile günde en az 3 öğün verilmelidir.
-Su serbest olarak verilmelidir.
FAYDALARI
-By pass protein ve enerji açısından zengindir.
-Düşük kaliteli kaba yemlerin kullanılmasına olanak sağlar. -Yüksek kaliteli kaba yemlerle süt veriminde artış sağlar. -Vücut kondisyonunu düşürmeden süt verimini artırır. -Yüksek döl verimini sağlar.
-Doğumdan sonra oluşacak kist, sonun düşmemesi,keto
zis süt humması gibi problemleri azaltır.
ASİDOZİS NEDİR?
Gebel olarak kaba yem partikülüne bağlı olarak çıkan, hayvanın yem seçmesine olanak yaratan durumlarda karşılaşılabilir.
-Süt ineklerinde asidozis daha çok doğum sonrasın daki ilk ay içinde ortaya çıkar.
-Hayvanların enerji gereksinimlerinin karşılanması için fazla miktarda kesif yem verilmesi buna etkili bir fak töerdür.
-Günlük 9 kg üzeri kesif yen 2 öğün yemlemede verili yor ise akut asidoz riski artar.
-Akut asidozistde rumen pH’sı 5’in altına düşer. -Şiddetlivakalarda fizyolojik fonksiyonlar bozulabilir ve
ölüm de görülebilir.
ASİDOZİS BELİRTİLERİ
-Süt veriminde düşme
-Süt yağında düşme
-Uygun enerji alımına rağmen kötü kondüsyon -Yem ayıklama
-Açıklanamayan ishal
-Ayak problemleri vakalarıdır.
VERİM ARTIRICI ÖNERİLER
-Sağmal ineklerde gün ışığı ile birlikte 16 saat aydınlat ma yapılmalı
-Yazın serin saatlerde yemleme yapılmalı
-Yemlikler sık sık karıştırılarak hayvanların yem yemesi sağlanmalı.